Openingsconcert Rustpunt

Beluister een concert

Foto: Igor Corbeau

Het cultureel-sociale uitje van het kwartaal dat je niet wilt missen. Vier laagdrempelige, informele vioolconcerten van hoog niveau, intiem en gezellig in de meest sfeervolle zalen van Amersfoort. Een klein uur vol korte contrastvolle stukken in wisselende stijlen.

Iedere editie spelen we muziekstukken in een bepaald thema en in een andere muzikale samenstelling.

 

 

Rossi Ovtcharova

Classic Friday Night Zomer editie 16 juni 2023

Daan Treur & Rossi Ovtcharova

De beleving van muziek kan intenser zijn als je deze ook in kleuren ziet. In vaktermen heet dit synesthesie: zintuigelijke waarnemingen die met elkaar zijn verbonden. Dat is het onderwerp van deze bijzondere visuele en muzikale belevenis. Een speciale gave of is iedereen synthetisch?

Muziek intenser als je deze in kleuren ziet?
Is de beleving van muziek intenser als je deze ook in kleuren ziet? Dat is het onderwerp van deze bijzondere visuele en muzikale belevenis. Je ziet wat je hoort. Of is het: je hoort wat je ziet? In vaktermen heet dit synesthesie: zintuigelijke waarnemingen die met elkaar zijn verbonden. Componisten als Messiaen, Sibelius, Liszt, Amy Beach, Ellington hadden deze gave.

Is iedereen synthetisch?
Uit onderzoek bij pasgeborenen blijkt dat we allemaal synthetisch worden geboren, maar al snel deze gave verliezen. Toch zijn er ook volwassenen die hun synthetische gave niet verliezen. Waaronder de eerder genoemde componisten die tijdens dit kleurrijke concert aan bod komen. Wij mogen van hun werk genieten en op die manier zelf meemaken wat het met ons doet als we klanken in kleuren zien of kleuren als klanken ervaren.

Wat is synesthesie
Synesthesie is het verschijnsel dat wanneer een zintuig geprikkeld wordt, bijvoorbeeld men hoort de klank van een woord, men ook gewaarwordingen van een ander zintuig ervaart, men ziet bijvoorbeeld tegelijkertijd de kleur blauw. In dit geval 'hoort men kleuren' en dit noemt men kleurwoordsynesthesie. Ook andere combinaties van zintuiglijke overdracht komen voor. Sommigen ervaren vormen bij het proeven van gerechten, weer anderen horen klanken bij geuren enzovoort. De combinatie kleur-woord lijkt het meest voor te komen en is het meest wetenschappelijk vastgesteld.

Rossi Ovtcharova & Friends

Classic Friday Night Lente editie 21 april 2023

Op vrijdag 21 april vindt de lente editie van mijn Classic Friday Night reeks plaats. Deze keer een dromerig programma met de meest geliefde werken van Saint-Saëns, Debussy, Satie, Fauré & meer. Mijn muzikale gast is dit keer de populaire Amersfoortse harpiste Judith Jamin

Laat je vervoeren door de sferen van de Franse salon van begin 1900. De viool en harp is niet de meest voor de hand liggende combinatie maar het schept een delicaat en magische klank vergeleken met de meer traditionelere ensembles. Af en toe worden de dromerige sferen opgeschud door een zwierige tango van Piazzolla en een paar stukken met een Oosters tintje.

In verband met een bruiloft in de Observant starten wij deze keer een uurtje later.

Gezusters Ovtcharova & Gebroeders Stam: ‘Intimate Pages’ – favourite string quartets

Classic Friday Night 3 februari 2023

Het strijkkwartet is door de eeuwen heen de ultieme uitdaging voor elke componist geweest en tegelijk het veld van zijn meest intieme en  gedurfde creatieve ideeën. Voor dit concert hebben we een selectie van de meest ontroerende delen uit de strijkkwartetten van maar liefst 9 verschillende componisten. Van Schubert tot Gershwin en van Puccini tot Dvorak. Wat deze werken met elkaar verbindt is de zoektocht naar de intiemste en meest diepe persoonlijke uiting van een mens in klanken. Met als resultaat pure schoonheid.

In de winterse maanden, waar we ons schrap zetten om de kou en het schrale weer door te komen is dit programma net een balsem voor de oren en verbeelding. Mijn muzikale gasten zijn dit keer leden van mijn familie – Mijn zus Rada, haar man Emlyn en zijn  broer Willem. Zij vormen samen het Ysaye Strijktrio en zijn de  oprichters van het New European Ensemble.

Rossi Ovtcharova & Friends

Classic Friday Night

Terwijl buiten de wind door de vallende blaadjes suist klinken binnen de heerlijke warme klanken van de vervlogen zomer. Op het programma staan werken van Italiaanse, Spaanse en Griekse componisten, allemaal zonnig en kleurrijk, in deze dagen - een heerlijke nostalgische verzuchting naar de mediterrane zwoele nachten en heerlijke warme dagen.

Speciaal voor deze allereerste editie van Classic Friday Night schitteren straks maar liefst drie muzikale meesters: de bekende Amersfoortse sopraan Henriëtte Feith, een van de meest originele en bekwame gitaristen van Nederland- Izhar Elias en de bijzonder getalenteerde, jonge Amersfoortse cellist -Gied van Oorschot.

Wij hebben zoals altijd een programma (van ruim een uur) vol verscheidenheid aan dynamische, verrassende maar ook vrij bekende stukken die voor verschillende combinaties instrumenten, gecomponeerd zijn tijdens uiteenlopende tijdperken. Het wordt een hartverwarmende, muzikale reis door Zuid-Europa.