Kansrijk

Grijs, kil en somber. Vandaag is het 1,9 graad te koud voor de tijd van het jaar met 70% kans op neerslag.
Sinds deze week wonen er officieel 17 miljoen mensen in Nederland.
Deze maand is ~6,5% van de beroepsbevolking werkloos.
Dit jaar groeit onze economie met ~1,7%, wint Nederland ~18 medailles op de Olympische Spelen en zeer waarschijnlijk het EK korfbal.

Statistiek en kansberekening: iedereen die mij een beetje kent weet dat ik er van smul, inclusief de cijfers, de feiten en de nutteloze weetjes.
Gemiddeld gooi je 1 op 22 beurten Yahtzee. De kans dat je een dodelijk ongeluk krijgt op een bepaald traject is 1200 keer groter op een motor dan in de trein.
De kans van 1 op een miljoen op de dood heet een micromort. In micromorts uitgedrukt brengt diepzeeduiken een risico van 5, hanggliding 8, parachutespringen 17 en de beklimming van de Mount Everest 40.000.
We zijn allemaal onderdeel van statistiek en iedereen weegt bewust of onbewust zijn kansen.
Momenteel denk ik echter niet in micromorts.
75 tot 100 mensen krijgen jaarlijks de diagnose mantelcellymfoom. Daar ben ik er dus 1 van.

Ik sta in de studio naast Linda de Mol met mijn koffer op de desk. Op de trap staan vier glimlachende dames met een koffer. De regels zijn niet die van Miljoenenjacht, maar die van het leven. In mijn koffer zit niet veel goeds. Linda zegt ietwat hysterisch en tegen het irritante af: “Blijf positief.”
Mijn vrouw zit in de stoel tegenover mij, even onzeker als ik.
Het publiek scandeert willekeurig de getallen van de koffers. “Doorgaan” is het enige zinnige, maar tevens overbodige advies van het publiek. Ik kan niet op een knop drukken, stoppen en tevreden doorleven met wat ik heb.
Ik heb 2 goede koffers, 1 redelijke koffer en 1 slechte koffer. De toekomst zal vertellen welke koffer het is geworden. Maar ik ga er vanuit dat het de beste is.
100% van de liefdevolle aandacht die ik krijg, waardeer ik en vormt een zonnetje en opklaring in m’n grijze momenten.

 

Joost Böhm

Joost is ondernemer, ICT’er, gek op cijfers, weetjes, feitjes en patiënt.

Als ervaringsdeskundige schrijft hij over het leven en over z’n ziekte (lymfeklierkanker).